Borduur- en druktechnieken

Welke technieken bestaan er en welke kun je het beste kiezen.
Er zijn veel borduur- en druktechnieken mogelijk om kleding te voorzien van een ontwerp of logo. In dit bericht leggen we in het kort uit wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

Om bedrijfskleding en promotie kleding van een logo te voorzien kan er gekozen worden uit het bedrukken of het borduren. Maar ook binnen deze groepen zijn er nog tal van mogelijkheden. Afhankelijk van de situatie kan je in het ene geval beter kiezen voor een mooie borduring terwijl in het andere geval een transferdruk een betere optie is. In deze blog proberen we de verschillen uit te leggen tussen de verschillende borduur- en druktechnieken.  Waarom je in bepaalde gevallen beter voor die ene optie kan kiezen ipv die andere en wat de voor en nadelen zijn.

Borduren

Ga je voor een hoge representatieve uitstraling? Dan is borduren een hele goede optie! Het borduren van bedrijfskleding geeft een kledingstuk een degelijke en luxe uitstraling. Een borduring is ook minder gevoelig voor slijtage en daardoor ideaal te gebruiken voor kleding die intensief gebruikt wordt.  Nadelen van borduren zijn dat kleine details en letters minder goed zichtbaar zijn en dat een borduring niet altijd toegepast kan worden op dunne stoffen.

Zeefdrukken

Wanneer er wordt gekozen om kleding te bedrukken dan geeft zeefdruk het mooiste resultaat. Elke kleur wordt apart gedrukt waardoor het ontwerp wordt opgebouwd tot een prachtig resultaat.

Zeefdruk is een oeroude techniek die van origine uit Japan komt. Er wordt eerst een fijn gaas gespannen over een raamwerk. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag die wordt belicht met een positief film. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden na het belichten uitgewassen zodat op die plaatsen inktdoorlatende plekken ontstaan in het raam, waardoor jouw logo of ontwerp tevoorschijn komt.

Het voordeel van zeefdrukken is dat de vezels van het product worden gevuld met inkt. Dat zorgt ervoor dat de inkt slijtvast blijft en een lange levensduur heeft. Bij een zeefdruk kunnen er maximaal 6 kleuren worden gebruikt. Hierdoor is een zeefdruk minder geschikt voor ontwerpen met veel verschillende kleuren.

Laseren

Borduur- en druktechniekenBij laseren of lasergraveren wordt jouw logo of ontwerp met de hitte van een laserstraal op de kleding aangebracht. Een laser brandt als het ware de toplaag van het textiel weg, waardoor er permanent een logo in achter blijft. Het logo blijft achter in een tint van de oorspronkelijke kleur van het textiel.

Dankzij ongelooflijke precisie, kunnen de lasers de meest ingewikkelde patronen en details aanbrengen. Het gebruik van meerdere kleuren zijn bij deze techniek niet mogelijk.

Transferdruk

Deze techniek gebruiken we veel naast het zeefdrukken. Vooral wanneer de oplages laag zijn of op regelmatige basis kleine aantallen bijbesteld worden is dit een fijne techniek. Bij deze werkwijze wordt het ontwerp of logo eerst op folie geprint en daarna wordt het onder druk en op hoge temperatuur op het kledingstuk geperst.

In tegenstelling tot een zeefdruk, kun je bij een transfer zoveel kleuren gebruiken als je wilt. Voor de drager wordt een speciale printer gebruikt die best wel wat overeenkomsten heeft met een normale printer.